Afgelopen 6 november reisde ik af naar het verre zuiden voor de Fitgirl Fair in Breda. En ja, ik was één van de weinige mannen tussen alle fitgirls. Maar ik was er niet om alleen de hipste leggings met de beste inhoud in het wild te bewonderen. Woedie workshop time! Een workshop over de perfecte Instagram foto wel te verstaan. En aangezien mijn workshop meteen al helemaal vol zat en niet iedereen erbij kon zijn, geef ik jullie alsnog mijn 7 tips voor de perfecte Instagram foto.

1. Vertel jouw verhaal

Hier onderscheid het kaf zich meteen van het koren. Een goede foto verteld namelijk een verhaal. Jouw verhaal kan er voor zorgen dat een super slechte foto alsnog er voor zorgt dat ik jou ga volgen. Een knappe vent zonder inhoud is ook niks tòch? Ja voor een avondje misschien. Ga na bij jezelf wat je jouw volgers wilt vertellen of wilt laten zien. Probeer dit te weerspiegelen in de foto’s die je plaatst.

2. Maak een goede foto

Klinkt obvious. Toch is het best een lastig om een technisch goede foto te maken. Naast dat je er ook een beetje gevoel voor moet hebben zijn er wel kleine trucjes om je foto nèt even naar een hoger niveau te tillen. Maak bijvoorbeeld altijd je lens even schoon, die vette chipsvingerafdruk op je lens maakt alles net even wat minder scherp. Plaats je onderwerp altijd in het midden van de foto, zodat je de kijker stuurt naar het gene wat je wilt dat zij zien. En neem je foto’s altijd in goed (dag)licht zodat alle kleuren mooi uitkomen. Zodra je flits er aan te pas moet komen kun je beter geen foto maken. Blurry shit enzo.

instagram fotoLinks in het donker met flits, bah. Rechts… nomnomnom!

3. Kies één filter

Mennnn, Instagram heeft veel filters. Waarvan overigens de helft absoluut jouw foto kunnen verkrachten. Het gaat je heel erg helpen als je één filter kiest en die altijd gebruikt. Je loopt dan nooit meer te pijnzen over welke je filter je moet kiezen en je profiel gaat er zo super smooth uitzien. Twee filters van Instagram die ik heel goed vind zijn ‘Aden’ en ‘Gingham’. Mocht je er niet uitkomen dan kun je er ook voor kiezen om je foto’s te bewerken in een andere app.

instagram fotoAllemaal verschillende soort foto’s. De filter zorgt ervoor dat het alsnog één geheel wordt.

4. Creëer goede content

Dit hangt heel erg samen met mijn eerste tip, jouw verhaal vertellen. Vroeger kon je niet eens tekst toevoegen aan je foto op Instagram, nu wordt het van je verlangd. Instagram gaat daarmee steeds meer draaien om content. Probeer te zoeken naar een goede combinatie van tekst en beeld. Met welke tekst kun jij jouw foto nog meer kracht meegeven? En nee, dit doe je niet met cheesy quotes als: “Be your own motivation”, of “Stop wishing, start doing”. Ben creatief. Vertel jouw verhaal. Ik wil als volger alles van jou weten.

5. Gebruik hashtags

Met hashtags vergroot je heel simpel jouw bereik. Je kunt maximaal 30 van deze krengen toevoegen per foto. Doe dit direct met het plaatsen van je foto, zodat je bovenin de lijsten komt. Later hashtags toevoegen heeft vrij weinig zin. Deze hashtags hoeven echt niet altijd iets te zeggen over de foto. Bedenk voor jezelf op welke hashtags jij wel eens kijkt en waar jouw doelgroep zit. Deze bundel je samen en gooi je onder jouw foto. Aja, en hashtags werken alleen als je jouw profiel op ‘open’ hebt staan.

6. Koop geen likes/followers

Tweeduizend volgers voor €3 en duizend likes voor €0,50. Klinkt best aantrekkelijk hè? Toch is het de domste fout die je kunt maken als Instagrammer. Neppe volgers en likes zijn waardeloos. Je wilt echte mensen bereiken en interactie met jouw volgers. Daar zit de waarde. Profielen die zich hier wel aan wagen zijn er ook zo tussenuit te vissen. Ook ‘geheime insta groepjes’ waarin iedereen zijn foto deelt om er op te reageren; niet aan beginnen. De enige die je er mee voor de gek houdt ben jezelf.

instagram foto1.159 video weergaven en 2.936 likes? Sure. Een foto met alleen maar likes van profielen zonder profielfoto en geen foto’s? Sure.

7. Blijf proberen

Je leert door het te doen. Het kan best eens gebeuren dat je een foto hebt geplaatst en er toch niet helemaal blij mee bent. Gewoon lekker door blijven gaan en blijven proberen. Hoe vaker je post, hoe handiger en sneller je wordt. Als ik mijn foto’s van een jaar geleden bekijk dan denk ik echt: “Dafuq”. Probeer jezelf altijd uit te dagen om nog betere foto’s en scherpere content te creëren. And stick to the plan!

Close