Smijt een ei, wat melk en wat poeder in een kom en je hebt de basis voor een pannenkoek. Wel nog even bakken natuurlijk, wat suiker, stroop of andere zoete zooi er overheen gooien en smullen maar! Nomnomnom. Maar er is iets ergs aan de hand met onze oer Hollandse traditie. Heuse ‘fitties’ bedreigen deze lekkernij met bananen. Banaan zeg je?! Ja. Ze noemen het bananenpannenkoeken.

Doordat Patty en ik een intense en gedeelde haat hebben aan bananenpannenkoeken, vroeg ik haar om er een gevat stuk over te schrijven. Patty bakte een pannenkoek, althans ze deed er een poging toe en ging er eens goed voor zitten. Ze komt met een aantal tips om de dag te overleven zonder je vingers te branden aan die hippe bananenpannenkoeken.

Bananenpannenkoeken
Eén van Patty’s hippe creaties, nomnomnom…

fitgirl abs
Patty’s abs zijn niet gemaakt van pannenkoekjes. Overduidelijk.

Jaaaahaaa, nu weten we het wel met je bananenpannenkoeken…

Zodra je Instagram opent word je er mee doodgegooid. Nee, ik bedoel niet de abs van Ewout. Daar heb ik niets op tegen. Ik bedoel de bananenpannenkoeken. En eigenlijk ook alle andere hippe baksels zoals mugcakes, havermoutkoekjes, kokosballen, bananenbrood etcetera. De hele dag vliegen deze ‘gezonde’ creaties je om de oren. Vaak gemaakt met havermout, spelt, amandelmeel en andere hippe shizzle zoals lactosevrije melk. Oh, en vergeet ook niet de groene sapjes die erbij gedronken worden. Vaak ondersteund met de cheesy quote “A green smoothie a day keeps the doctor away”. Wat mij betreft heb ik nu wel genoeg variaties van de bananenpannenkoek gezien.

Bergen afwas en toch nog smerig eten

Moet je echt iedere dag je keuken veranderen in een warzone? Alleen het schoonmaken van de keuken (blender, vloer, gordijnen, alles ?) is al een hele workout opzich, zodat je daarna geen puf meer hebt om naar de gym te gaan. Of gebeurt dit alleen bij mij als ik als een echte ‘fitfoodie’ in de keuken aan de slag ga?
Moet ik telkens met een knorrende maag voor de oven of achter het fornuis hangen voordat m’n baksel klaar is? Nooo way, want hangry!

Bananenpannenkoeken
Een van mijn bak fiasco’s… ik dacht nog een paar seconden het beslag te kunnen redden?

Eerlijk is eerlijk. Ik heb ook wel eens bananenpannenkoeken gebakken, een zure smoothie gemaakt, een mugcake in mijn magnetron laten ontploffen en meerdere malen staan zwoegen in de keuken om eiwit pannenkoeken (lees: kartonplakken) te bakken. Maar als je het mij vraagt kan je bij cravings naar iets lekkers net zo goed even een keer die echte hemelse oma pannenkoeken bakken. Daar waar je geen bergen fruit en pindakaas overheen hoeft te mieteren om de karton smaak enigszins te kunnen onderdrukken.

Dat is pas genieten. Je trek is weg en kan je de rest van de dag weer lekker en vooral gemakkelijk eten. Maar hoe overleef ik een dag in mijn gezonde leven zonder die hippe bananenpannenkoeken? Ik geef je 5 essentiële overlevingstips:

1. Een banaan hoef je niet altijd te gebruiken als ingrediënt. Een losse banaan eten mag ook gewoon.
2. Keukenapparaten zoals blenders besparen je tijd in de keuken, vooral als je ze gewoon netjes in je keukenkastjes laat staan.
3. Oma’s pannenkoeken zijn de shit. Ga bij je oma op bezoek, vindt ze gezellig en vraag of ze die heerlijke pannenkoeken wil bakken voor je. (Heb je geen oma’s meer net zoals ik, probeer het dan zelf. Google weet vast hoe het moet ?)
4. Wanneer je een pannenkoek bakt en toch nog wat extra smaak wilt toevoegen, hoef je deze ingrediënten niet perse met een waterpas en liniaal aan te brengen.
5. Gewone pannenkoeken zijn niet eng. In tegendeel. Ze zijn juist awesome.?

Close